Γιατί οι ανιχνευτές κίνησης αντιδρούν στα ζώα και πώς να το αποφύγετε.

dog alarm system

Αφού εγκαταστήσετε ανιχνευτές κίνησης στο σπίτι σας, αναμένετε άμεση ανταπόκριση σε εξωτερικές παρεμβάσεις. Αν ένας κλέφτης περάσει το κατώφλι ή διαρρήξει κάποιο παράθυρο, θα ενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οποιαδήποτε συσκευή συναγερμού υψηλής ποιότητας μπορεί να χειριστεί μια τέτοια κατάσταση. Αλλά η ανταπόκριση σε κάποια κίνηση είναι μόνο η μισή δουλειά: μια σημαντική δυνατότητα ενός ανιχνευτή είναι η ικανότητα να προσδιορίζει τι ακριβώς κινείται. Πρέπει να μπορεί να ανιχνεύει γρήγορα και με ακρίβεια ένα άτομο, ενώ ταυτόχρονα να αγνοεί τις φυσικές παρεμβολές και τα κατοικίδια ζώα. Έτσι εσείς αλλά και η εταιρεία ασφαλείας μπορείτε να είστε σίγουροι πως αν το σύστημα ασφαλείας σημάνει συναγερμό, η απειλή είναι πραγματική και πρέπει να αντιδράσετε αμέσως.

Αυτό το άρθρο περιγράφει πώς οι υπέρυθροι ανιχνευτές κίνησης βλέπουν τον κόσμο, ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιούν για να διακρίνουν έναν σκύλο από έναν κακοποιό και τι θα πρέπει οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να θυμούνται όταν εγκαθιστούν ένα σύστημα συναγερμού στο σπίτι.

Πώς λειτουργούν οι υπέρυθροι ανιχνευτές κίνησης:

Οι ανιχνευτές κίνησης που βασίζονται σε υπέρυθρους αισθητήρες αντιλαμβάνονται την υπέρυθρη ακτινοβολία ή, με άλλα λόγια, τη θερμότητα.
Όσο πιο κοντά στο λευκό, τόσο ισχυρότερη είναι η ακτινοβολία και τόσο θερμότερο είναι το αντικείμενο.
Μερικές φορές λένε: “Ο ανιχνευτής κίνησης είδε έναν άνθρωπο.” Ωστόσο, αυτές οι συσκευές δεν βλέπουν αντικείμενα, ζώα ή ανθρώπους. στην πραγματικότητα, ασχολούνται μόνο με δεδομένα.

Ένας ειδικός καμπύλος φακός Fresnel επικεντρώνει στην υπέρυθρη ακτινοβολία πάνω στον pyrosensor του ανιχνευτή. Στη συνέχεια τα σήματα από τους αισθητήρες αποστέλλονται στον μικροεπεξεργαστή, ο οποίος τα μετατρέπει σε ψηφιακά δεδομένα. Αυτό ακολουθείται από ανάλυση και αξιολόγηση απειλών, η οποία είναι η βασική διαφορά μεταξύ των έξυπνων ανιχνευτών και των πρωτόγονων ομολόγων τους. Γνωρίζοντας την ένταση της υπέρυθρης ακτινοβολίας και τη δυναμική της κίνησης του αντικειμένου, οι αλγόριθμοι λογισμικού καθορίζουν τη φύση της απειλής και ο ανιχνευτής αποφασίζει αν θα σημάνει συναγερμό ή θα το αγνοήσει.

Πώς ενσωματώνεται η λειτουργία αγνόησης κατοικίδιων ζώων σε ανιχνευτές κίνησης Ajax- Σε εσωτερικούς χώρους

Όταν εγκαθίστανται και διαμορφώνονται σωστά, οι ανιχνευτές κινήσεων MotionProtect, MotionProtect Plus, CombiProtect και MotionCam αγνοούν τα ζώα που έχουν ύψος μέχρι 50 cm και ζυγίζουν μέχρι 20 κιλά. Το μέγιστο βάρος ορίζεται ως ένα ενδεικτικό σημείο αναφοράς, καθώς στην πραγματικότητα το μέγεθος του θερμικού αποτυπώματος στο υπέρυθρο φάσμα είναι αυτό που έχει σημασία. Λάβετε υπόψη σας ότι οι ανιχνευτές δεν βλέπουν αντικείμενα αλλά αντίθετα αναλύουν την υπέρυθρη ακτινοβολία αυτών των αντικειμένων.
Επιπλέον, να σημειωθεί ότι οι ανιχνευτές κινήσεων είναι λιγότερο ευαίσθητοι κοντά στο έδαφος. Εκεί βρίσκονται θεωρητικά τα μεγάλα κατοικίδια ζώα

Οι ανιχνευτές κίνησης Ajax χρησιμοποιούν επίσης το σύστημα αντιστάθμισης θερμοκρασίας. Αυξάνουν την ευαισθησία του αισθητήρα PIR όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κοντά στη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος (36° C) και μειώνουν την ευαισθησία όταν η απόσταση μεταξύ θερμοκρασίας σώματος και περιβάλλοντος είναι υψηλή. Ένα τέτοιο σύστημα βοηθά τους ανιχνευτές να παραμείνουν αποτελεσματικοί σε όλο το φάσμα θερμοκρασιών και τους προστατεύει από ψευδείς συναγερμούς σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε εξωτερικούς χώρους

Οι ανιχνευτές εξωτερικού χώρου MotionProtect Outdoor δεν ανταποκρίνονται σε ζώα με ύψος μέχρι 80 cm. Για να αγνοήσουν αποτελεσματικά όλες τις τυπικές εξωτερικές παρεμβολές, αυτοί οι ανιχνευτές είναι εξοπλισμένοι με δύο υπέρυθρους αισθητήρες και λαμβάνουν σήματα από δύο περιοχές στο χώρο. Σημαίνουν συναγερμό μόνο αν και οι δύο αισθητήρες ανιχνεύσουν κίνηση.

Σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε οι ανιχνευτές κίνησης να αγνοούν τα ζώα

1. Βεβαιωθείτε ότι ο ανιχνευτής κίνησης είναι εγκατεστημένος στο βέλτιστο ύψος.

Οι ανιχνευτές εσωτερικού χώρου MotionProtect, MotionProtect Plus, CombiProtect και MotionCam εγκαθίστανται σε ύψος 2,4 μέτρων.
Οι ανιχνευτές εξωτερικού χώρου MotionProtect Outdoor τοποθετούνται σε ύψος 0,8-1,3 μέτρων. Το οπτικό πεδίο του άνω φακού πρέπει να είναι παράλληλο με το επίπεδο του εδάφους. Ακόμη και μια ανεπαίσθητη απόκλιση σε μεγάλες αποστάσεις θα μετατοπίσει το οπτικό πεδίο του άνω φακού πάνω από ένα άτομο ή θα το κατευθύνει στο έδαφος. Επομένως, είναι σημαντικό να διεξάγονται τρεις δοκιμές ζώνης ανίχνευσης: του άνω φακού (σωστή τοποθέτηση), του κατώτερου (εύρος ανίχνευσης ατόμων) και στη συνέχεια και των δύο φακών.

Σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το έδαφος της προστατευόμενης περιοχής. Εάν ένα μεγάλο σκυλί εισέλθει στην περιοχή ανίχνευσης και των δύο φακών του MotionProtect Outdoor, η λειτουργία αποφυγής κατοικιδίων μπορεί να μην είναι σε θέση να χειριστεί το συμβάν και ο ανιχνευτής θα σημάνει συναγερμό.

2. Ρυθμίστε τον ανιχνευτή στην κατάλληλη ευαισθησία.

Όταν προστατεύετε δωμάτια με ζώα, οι ανιχνευτές MotionProtect, MotionProtect Plus και CombiProtect ρυθμίζονται σε μέτρια ή χαμηλή ευαισθησία, ανάλογα με το μέγεθος του ζώου. Η ευαισθησία των ανιχνευτών εξωτερικού χώρου MotionProtect Outdoor καθορίζεται εμπειρικά: αρχίστε με μέτρια ευαισθησία και χαμηλώστε την αν υπάρχουν ψευδείς συναγερμοί.

MotionCam

Για να εξαλειφθεί η παραμικρή πιθανότητα ανησυχίας από τη μεριά σας αλλά και οι άσκοπες περιπολίες της αστυνομίας λόγω ενεργοποίησης από ζώα, χρησιμοποιήστε τους νέους ανιχνευτές κίνησης MotionCam με οπτικό έλεγχο συναγερμού. Όταν ανιχνεύεται κίνηση, λαμβάνουν μια φωτογραφία ή μια σειρά από 2-5 φωτογραφίες. Έτσι, τόσο εσείς όσο και η εταιρεία ασφαλείας γνωρίζετε ακριβώς τι προκάλεσε τον συναγερμό: ένα παιχνιδιάρικο κατοικίδιο ζώο ή ένας ληστής που εισβάλει στο χώρο σας.

Πηγή : Electrosystems