6 Λάθη που κάνουμε χωρίς να το θέλουμε.

«Δεν θα συμβεί ποτέ σε εμένα» φαίνεται να σκέφτεται ο περισσότερος κόσμος, τρέφοντας την λανθασμένη αντίληψη ότι η διάρρηξη είναι κάτι που αφορά τους υπόλοιπους και όχι το δικό μας σπίτι. Μήπως όμως, στην πραγματικότητα προκαλούμε άθελά μας τους διαρρήκτες, όταν αφήνουμε μικρές καθημερινές μας συνήθειες-λάθη να μετατρέψουν το σπίτι μας σε στόχαστρο;

Αποφύγετε τα ακόλουθα λάθη ασφαλείας που πραγματικά προσελκύουν διαρρήκτες αντί να τους απωθούν:

• Τηλεφωνική κλήση:
Εάν πηγαίνετε σε διακοπές, βάλτε το ταχυδρομείο σας ‘’σε αναμονή’’. Αυτό ισχύει για όλα, από τις παραδόσεις έως τις εφημερίδες – βασικά οτιδήποτε μπορεί να μείνει στην πόρτα σας για αρκετό καιρό, αν δεν είστε σπίτι. Εάν είστε κοντά με τους γείτονές σας, μπορείτε να ζητήσετε από αυτούς ή από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να παραλάβουν το ταχυδρομείο σας ενώ βρίσκεστε μακριά. Οι ληστές βλέπουν ένα σωρό ταχυδρομείου σε ένα κατώφλι και το παίρνουν σαν μια ανοιχτή πρόσκληση να κλέψουν.

• Αφήνοντας το γκαράζ ακάλυπτο:
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται να κλειδώνουν τις πόρτες τους και να θέτουν ένα σύστημα συναγερμού στη θέση τους, συχνά ξεχνούν το γκαράζ. Βεβαιωθείτε ότι το γκαράζ σας είναι συνδεδεμένο με το κεντρικό σύστημα συναγερμού του σπιτιού σας ή ακόμα καλύτερα, να το αποκτήσετε το δικό του σύστημα.

• Η ‘’πίσω πόρτα’’ εξακολουθεί να είναι μια πόρτα:
Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν ότι το backdoor τους εξακολουθεί να αποτελεί είσοδο στο σπίτι τους με μελέτες να δείχνουν ότι αποτελεί το πρώτο στόχο των διαρρηκτών. Ακόμη και αν το ακίνητό σας είναι περιφραγμένο, αυτό δεν θα σταματήσει έναν διαρρήκτη να περάσει τον φράχτη και να εισβάλλει στο χώρο σας.

• Κρύβετε αντικλείδι έξω από την πόρτα:
Επειδή όλοι μας μπορεί να κλειδωθούμε έξω από το σπίτι μας, συνηθίζετε να κρύβετε κάποιο εφεδρικό κλειδί σε σημεία που υποτίθεται ότι γνωρίζετε μόνο εσείς. Μην αφήνετε ένα αντικλείδι οπουδήποτε στο εξωτερικό της ιδιοκτησίας σας. Οι κλέφτες κοιτάζουν κάτω από τα χαλιά και κάθε άλλο κοινό κρησφύγετο και δεν θα σταματήσουν μέχρι να βρουν το κλειδί σου. Μην τους δίνετε άμεση και εύκολη πρόσβαση στο σπίτι σας. Η ιδανική λύση είναι να δώσετε το εφεδρικό κλειδί σε κάποιο άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης σας, φίλο ή γείτονα.

• Επιδεικνύετε κατά λάθος τα αντικείμενα αξίας:
Αν έτυχε πρόσφατα να αγοράσετε μία καινούρια ακριβή τηλεόραση ή έναν υπολογιστή, μην αφήσετε τη συσκευασία και τα κουτιά σε προφανές σημείο έξω από το σπίτι σας, γιατί μπορεί να τραβήξει τα βλέμματα των διαρρηκτών. Κρατήστε τις αγορές σας μακριά από τα ξένα μάτια, φροντίζοντας το μπαλκόνι σας να μην μαρτυράει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

• Σβήνετε όλα τα φώτα τη νύχτα!
Οι διαρρήκτες «απεχθάνονται» το φως. Όταν κατά την διάρκεια της νύχτας επικρατεί στο σπίτι σας το απόλυτο σκοτάδι, δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορεί κάποιος να κινηθεί ελεύθερα, χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Παρά τις τελευταίες έρευνες που δείχνουν ότι οι εισβολείς προτιμούν το φως της ημέρας όπου τα σπίτια είναι συνήθως άδεια, η απουσία φωτισμού το βράδυ εγκυμονεί σημαντικότερους κινδύνους, δεδομένου ότι βρίσκεστε και εσείς μέσα μαζί με την οικογένειά σας.