Τι είναι το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης CCTV ή σύστημα παρακολούθησης.

Με τον όρο αυτό εννοούμε ένα σύστημα παρακολούθησης κάμερες συνδεδεμένο με οθόνη ή τηλεόραση για την παρακολούθηση κάποιου χώρου. Ο ψηφιακός τηλεοπτικός εγγραφέας ή ο DVR, ο οποίος αναλαμβάνει την καταγραφή της εικόνας και την αποθήκευση του. Τα καταγραφικά είναι εξοπλισμένα με σκληρό δίσκο σαν τον υπολογιστή που διαθέτουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές για την αποθήκευση της εικόνας. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε πόση χωρητικότητα να έχει πολλές ημέρες να καταγράψει.

Τα σύγχρονα DVR παρέχουν τη δυνατότητα μετάδοσης της εικόνας μέσω του Διαδικτύου επιτρέποντάς μας να παρακολουθούμε τις κάμερες από απόσταση (από οποιοδήποτε σημείο υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο) μέσω υπολογιστή, βάσης ή ακόμα και κινητού τηλεφώνου.

Τύποι καμερών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καμερών που μπορούν να αποτελέσουν ένα σύστημα παρακολούθησης. Οι πιο συχνές είναι οι σταθερές ή κινητές κάμερες τύπου bullet ή θόλος

Κάμερα τύπου μπάλας (Dome)

Ο τύπος μπάλας πήρε προφανώς το όνομα του για το σχήμα μπάλα που έχει.
Σχεδόν όλοι μας έχουμε δει αυτές τις κάμερες ασφαλείας σε επιχειρήσεις και καταστήματα. Λόγω του σχήματος τους είναι δύσκολο να καταλάβουν κανείς ακριβώς που στοχεύουν, εκτός αν τα βλέπουμε πολύ κοντά. Οι κάμερες αυτές συνήθως χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό των κτιρίων, αν και οι αντιβανταλιστικές κάμερες χάρη στο μεταλλικό περίβλημα που διαθέτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εξωτερικούς χώρους. Μπορούν να τοποθετηθούν στην οροφή ή στο τοίχο.

Κάμερα τύπου Σφαίρα (Bullet) με μπρατσό

Ο όρος σφαίρα(Bullet) προέρχεται από την ομοιότητά της με μια σφαίρα όπλου. Γενικά έχουν μακρύ σχήμα και κυλινδρικό, μοιάζουν με μια υπερμεγέθη σφαίρα όπλου με μπράτσο.
Όσο για τα χαρακτηριστικά τους είναι τα ίδια με τις κάμερες που μοιάζουν με μπάλα (Dome) και τις συναντάμε συνήθως σε εξωτερικούς χώρους.

Κάμερες νυκτός – Infra Red Κάμερες – Υπέρυθρος φωτισμός ή μη ορατός φωτισμός.

Τι είναι ο υπέρυθρος φωτισμός; Είναι το φως από μια διαφορετική περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος από ό, τι συνήθως χρησιμοποιούμε για να δούμε (από ότι βλέπει το ανθρώπινο μάτι).

Τι είναι οι κάμερες νυκτός; Είναι κάμερες εξοπλισμένες με υπέρυθρο φωτισμό LED που μπορούν να δουν ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι σαν να ήταν ο χώρος φωτιζόμενος .
Τις χρησιμοποιούμε σε χώρους που δεν έχουν φωτισμό κατά την διάρκεια της νύχτας (σε περίπτωση διάρρηξης) ή σε το εξωτερικό χώρο με πολύ χαμηλό φωτισμό.

Οι κάμερες ασφαλείας νύχτα έχουν έγχρωμη εικόνα, όταν το φως είναι καλό (ημέρα). Όταν πέσει η σκοτάδι, η κάμερα θα μεταβεί στην λειτουργία υπέρυθρων αυτόματα για να φωτίσει το χώρο ενεργοποιώντας τα ενσωματωμένα φωτοκύτταρα υπέρυθρων. Σε λειτουργία υπέρυθρων η εικόνα είναι ασπρόμαυρη – αυτό ισχύει για όλες τις υπέρυθρες κάμερες.
Οι υπέρυθρες κάμερες, επίσης, συγκρίνονται με το πόσο μακριά μπορούν να δουν στο απόλυτο σκοτάδι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του αριθμού ενσωματωμένων φώτων υπέρυθρων που διαθέτει η κάθε κάμερα.