Τι είναι ο Εθελοντισμός;

χέρια σε σχηματισμό

Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συνδρομή τους στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η αξία του εθελοντισμού

Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Ο εθελοντισμός έρχεται, με άλλα λόγια να αντισταθμίσει την τάση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες να αξιολογούνται όλα σύμφωνα με την χρηματική τους αξία. Ο σύγχρονος εθελοντισμός προχωρά πέρα από τις παραδοσιακές του μορφές (φιλανθρωπία, αλληλοβοηθητικά σωματεία) και περικλείει μια δυναμική ενεργή συμμετοχή των εθελοντών που εμπλέκονται σε φορείς ή οργανώσεις.

Τι σημαίνει είμαι εθελοντής/ντρια;

  • Προσφέρω
  • Βοηθάω κάποιον που έχει ανάγκη
  • Συμβάλλω στην προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κοινωνία
  • Αποκτώ εμπειρίες
  • Γνωρίζω ανθρώπους – επικοινωνώ – σέβομαι
  • Αισθάνομαι χρήσιμος/η
  • Συμπονώ – συμπάσχω
  • Μοιράζομαι
  • Συμπαραστέκομαι

Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα

Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά να προσφέρουμε και μάλιστα, να προσφέρουμε όταν οι ώρες το ζητούν. Τότε επιλέγουμε να δράσουμε ομαδικά και συλλογικά και που χάριν της ανιδιοτελούς συνεισφοράς τόσων ανθρώπων πετύχαμε να συνεισφέρουμε σε όλα τα επίπεδα σε όλες εκείνες τις δύσκολες στιγμές.

Χαρακτηριστικά και πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι οι δοκιμασίες των συμπολιτών μας από τις φωτιές στην πάνω Ελλάδα αλλά και τους σεισμούς στο νησί της Κρήτης.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν υπηρεσίες σε πολλούς τομείς, με σκοπό να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και όχι μόνο. Υπάρχουν περίπου 10.000 δράσεις εθελοντισμού που μας καλούν να κάνουμε restart στην υγεία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, ας επιλέξουμε κάποια απ’ όλες, αρκεί να έχουμε καταλήξει στο είδος της εθελοντικής δράσης που επιθυμούμε να ασχοληθούμε.

Ο εθελοντισμός βρίσκεται μέσα μας, ας ψάξουμε να τον βρούμε και να κάνουμε κι εμείς κάτι καλύτερο. Να ασχοληθούμε και να πούμε «Είμαι μέσα!».