Τι είναι ο ψευδοσυναγερμός;

Οι 6 συμβουλές για να αποφύγετε ο συναγερμός σας να αποκτήσει τη φήμη του «ψεύτη βοσκού»!

Ουκ ο λίγες φορές παρατηρείται το φαινόμενο ένας συναγερμός μιας συγκεκριμένης οικίας ή/και επιχείρησης να χτυπάει και να σταματάει αμέσως μετά. Φαίνεται λοιπόν να είναι σαν τις κραυγές «λύκος-λύκος» του ψεύτη βοσκού, που έπειτα από λίγο κανείς δεν τους δίνει σημασία, και όταν έρχεται η πραγματική προειδοποίηση, αυτή αγνοείται.

Πέραν του προφανούς, ένας συναγερμός, που μετά ακυρώνεται:

  • Προκαλεί τον αμυνόμενο να ζει το στρες και την αγωνία μιας πραγματικής επίθεσης έχοντας χάσει το ηθικό και την εμπιστοσύνη του
  • Προκαλεί διασπορά και καχυποψία στις δυνάμεις ασφαλείας
  • Ταράζει  την ομαλή ροή της καθημερινότητας
  • Δυσχεραίνει το έργο της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης

Πώς, λοιπόν, μπορεί να γίνει διάκριση ανάμεσα στην πραγματική προειδοποίηση και στην ψεύτικη ;

Αν και η απάντηση είναι εμφανής σε πρώτο φάση, πολύ συχνά όμως την αγνοούμε με κύριο κριτήριο τον οικονομικό προϋπολογισμό μας.

Από την μεριά μας ως FCS Security Systems οφείλουμε να ενημερώσουμε κάθε υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος θα επενδύσει στην ασφάλεια της οικίας ή και της επιχείρησης του σε ένα σύστημα συναγερμού ότι και στην περίπτωση αυτή η συγκεκριμένη έκπτωση αποτελεί κίνηση υψηλού ρίσκου.

Παράλληλα βρισκόμαστε εδώ για να σας υποδείξουμε τρόπους που θα συμβάλλουν στη μείωση των λανθασμένων συναγερμών (ψευδοσυναγερμοί), ξεκινώντας πάντα από τις αιτίες που τους προκαλούν.

1. Ελλιπή ή λανθασμένη εκτίμηση των απαιτήσεων του κάθε χώρου

Βασική αιτία πρόκλησης ψευδών συναγερμών είναι ο λανθασμένος σχεδιασμός στα συστήματα συναγερμού. Συχνά ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης, στην προσπάθειά του να μειώσει το κόστος, πιέζει τους τεχνικούς να περιορίσουν εξαρτήματα, αδιαφορώντας για την πλήρη κάλυψη. Συχνή αντίδραση «ποιος θα μπει από το παράθυρο του μπάνιου;», «Γιατί να καλύψω εξωτερικά τον χώρο, έχω έναν σκύλο» κ.α.

  • Εμπιστευτείτε τους ειδικούς, ακόμα κι αν τελικά υποκύψουν στην πίεσή σας για περιορισμό στα υλικά, η πρώτη τους εκτίμηση είναι πάντα η σωστή.
  • Αποφύγετε «έτοιμα πακέτα» συναγερμών, η εγκατάσταση  συστήματος ασφαλείας απαιτεί βαθιά γνώση του αντικειμένου και άριστη εξειδίκευση.
  • Εμπεδώστε το γεγονός πως ο συναγερμός «δεν είναι προϊόν» στο ράφι κι όταν αντιμετωπίζεται ως τέτοιο, σίγουρα θα είναι αναποτελεσματικός.

2. Πιστοποίηση & ποιότητα

Μια από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης λανθασμένων συναγερμών είναι η χρήση μη πιστοποιημένων συστημάτων εναρμονισμένων με διεθνή πρότυπα ασφαλείας.

  • Επιλέγοντας τη φθηνότερη λύση αναγκαστικά υποκύπτετε σε έκπτωση της ποιότητας της κατασκευής.
  • Εξαρτήματα χαμηλής ποιότητας είναι πιθανόν να προκαλέσουν λανθασμένους συναγερμούς λόγω αστοχίας στη λειτουργία τους.  
  • Πέραν τούτου, το κόστος ζωής τους είναι θεαματικά μικρό, δεν παρέχονται εγγυήσεις και ως αποτέλεσμα, θα χρειαστείτε να επενδύσετε εκ νέου σύντομα σε νέο σύστημα.
  • Ζητήστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συναγερμού που σας προτείνουν. Συγκρίνετε το κόστος ίδιων ακριβώς συστημάτων. Οτιδήποτε άλλο δεν αποτελεί συγκρίσιμο μέγεθος.

3. Καλωδίωση, σύνδεση, προγραμματισμός του συστήματος

Όσο και αν ακούγεται περίεργο πολλοί λανθασμένοι συναγερμοί, ειδικά όταν είναι επαναλαμβανόμενοι, οφείλονται σε προβληματική καλωδίωση.

  • Το μυστικό είναι να επιδεικνύετε μεγάλη προσοχή κατά την τοποθέτηση των καλωδίων από έμπειρους τεχνικούς, εξειδικευμένους στα συστήματα ασφαλείας
  • Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση η επιλογή σχετίζεται με το κόστος  και γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε συχνά προβληματικές εγκαταστάσεις και συνδέσεις χωρίς καμία τεχνογνωσία.

4. Παράδοση του συστήματος από τα τεχνικά συνεργεία

Πολλοί λάθος συναγερμοί προέρχονται από λάθος χρήση των χρηστών, ακόμη κι αν σε αυτή την περίπτωση δεν ενημερώνεται η Αστυνομία, δημιουργείται πανικός στους γείτονες και στρες στους χρήστες.

  • Για να αποφύγετε τέτοια περιστατικά, απαιτήστε άρτια και ολοκληρωμένη παράδοση για τη χρήση του συστήματος και  
  • Ζητήστε εγχειρίδιο χρήσης του συναγερμού στα Ελληνικά

5. Χρήση αναβαθμισμένου λογισμικού

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύ συζητάμε για τα επονομαζόμενα “έξυπνα” συστήματα. Τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού ενσωματώνουν πλέον αλγόριθμους που επιτρέπουν το φιλτράρισμα των σημάτων που δέχονται και με την ενσωμάτωση  της τεχνικής ευφυΐας.  

Βάσει κριτηρίων, αποφασίζουν αν υπάρχουν οι ενδείξεις για πραγματική κατάσταση συναγερμού. Έτσι, σε ένα αναβαθμισμένο λογισμικό προσφέρεται  μια πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, όσον αφορά τη μείωση των λανθασμένων συναγερμών. Αν λοιπόν οι συνθήκες της εγκατάστασης ευνοούν την εμφάνιση λανθασμένων συναγερμών ή ο χώρος είναι υψίστης ασφαλείας, οφείλετε να προσανατολιστείτε  προς αυτές τις λύσεις.

6. Φθορές περιφερειακών στοιχείων και αντικατάσταση μπαταριών

Τέλος, μην ξεχνάμε πως, όπως όλα τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, έτσι και ο συναγερμός χρήζει τακτικών ελέγχων και συντήρησης.

Η φυσική φθορά αποτελεί εύλογη πηγή λανθασμένων συναγερμών. Επομένως αν θέλετε να κοιμάστε ήσυχοι θα πρέπει:

  • Να συντηρείτε το σύστημα όταν μάλιστα παρουσιάζονται ανεξήγητοι συναγερμοί.
  • Να φροντίζετε για την τακτική αλλαγή της αυτόνομης μπαταρίας του συστήματος (ανά 2 χρόνια), καθώς η αποφόρτιση της μπαταρίας είναι πιθανή αιτία εκδήλωσης ψευδούς συναγερμού σε μία διακοπή ρεύματος, αλλά και ικανή αιτία για να τεθεί εκτός λειτουργίας όλο το σύστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της διακοπής ρεύματος.

Extra Tip: Αν δεν έχετε άμεσα τη δυνατότητα για μια αξιόπιστη επιλογή, καλύτερα να περιμένετε, ή να ζητήσετε ευνοϊκότερους τρόπους αποπληρωμής, παρά να εμπιστευτείτε κάτι που θα σας προκαλέσει περισσότερους μπελάδες από όσους έχετε σήμερα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σκεφτείτε έξυπνα και εμπιστευτείτε μας την ασφάλεια σας για να κοιμάστε εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα ήσυχοι.

Πηγή: Spartan Security